Tässä uutiskirjeessä:
- Marian terveiset
- Maria komissaarikuulemisessa: Eurooppa ei saa lähteä Kiinan tielle
- Mitä USA:n presidentinvaihdoksesta seuraa Euroopalle?
Marian terveiset
Hyvä ystävä,
Marraskuuta usein haukutaan vuoden pimeimmäksi ja ankeimmaksi kuukaudeksi, mutta kylläpä kirpeä loppusyksyn ilma virkistää intensiivisen Brysselin viikon jälkeen!
Eilen perjantaina järjestimme Eero Heinäluoman kanssa Helsingissä perinteisen Talviseminaariin. Tekniskaan kerääntyi upeasti yleisöä – kiitos kaikille mukana olleille! Osana seminaaria keskustelin toimittaja Salla Jantusen kanssa EU-journalismista ja siitä, mitä media ja me poliitikot voisimme tehdä paremmin, jotta prosessit, asioiden taustat ja nyanssit välittyisivät koto-Suomeen. Voit katsoa keskustelun videona Facebookissa.
Aihetta EU-uutisointiin on täällä viikolla riittänyt. Komissaarikuulemiset jatkuivat ja vuorossa olivat varapuheenjohtajaehdokkaat. Suomen Henna Virkkunen hoiti odotetusti osuutensa kunnialla, mutta varapuheenjohtajakokonaisuuden käsittely siirtyi ensi viikkoon.
Prosessi pitkittyy, koska ikävä kyllä kokoomuksen europarlamenttiryhmä EPP ei ole ottanut vakavasti meidän demarien vaatimustamme, että komission johtopaikoille ei nosteta laitaoikeiston edustajia. Avaan asian taustoja tiedotteessani. On erittäin huolestuttavaa, että parlamentin EU-myönteinen enemmistö rakoilee ja EPP näyttää mielivän laitaoikeiston kelkkaan!
Hyvin erikoista toimintaa nähtiin parlamentissa myös torstaina, kun EPP äänestytti uudestaan yksityiskohtia EU:n metsäkatoasetuksesta, josta oli jo kertaalleen saavutettu sopu. Asetuksen tavoitteena on hillitä metsäkatoa globaalisti. Me demarit kannatimme, että asetuksen toimeenpanossa otetaan järkevä ja suomalaisten toimijoidenkin kannattama 12 kuukauden lisäaika.
Koska asetuksen sisältö nyt revittiin uudelleen auki, neuvottelut tulevat jatkumaan. Tämä voi pahimmillaan tarkoittaa, että tarpeellista lisäaikaa ei saada ja asetus tulee voimaan alkuperäisen aikataulun mukaan. Kaikesta tästä aiheutuu kohtuutonta epävarmuutta suomalaisille yrityksille, joiden pitäisi voida luottaa, että sovittua lainsäädäntöä ei kirjoiteta uudestaan ennen kuin muste on kuivunut.
Kaikesta huolimatta toivotan levollista viikonloppua. Omaan viikonloppuuni kuuluu hieman kimalletta ja tanssin taikaa, olen nimittäin huomenna sunnuntaina mukana MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelman yleisössä.
Maria
Maria komissaarikuulemisessa: Eurooppa ei saa lähteä Kiinan tielle
Ranskalainen Stéphane Séjourné on ehdolla Euroopan komission vauraudesta ja teollisuusstrategiasta vastaavaksi varapuheenjohtajaksi. Hänen tontillaan ovat erityisesti EU:n sisämarkkinoiden kehittäminen ja kilpailukyvyn parantaminen.
Osallistuin hänen valiokuntakuulemiseensa sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta IMCO:n jäsenenä. Kysymykseni koski sääntelyä. Komission puheenjohtajaehdokas Ursula von der Leyen on edellyttänyt, että sääntelyä sisämarkkinoilla virtaviivaistetaan.
Tavoite päällekkäisyyksien karsimisesta ja raportoinnin yksinkertaistamisesta on oikea, koska erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille sälytetään tällä hetkellä liian iso raportointitaakka. Korostin kuitenkin, että lapsi ei saa mennä pesuveden mukana.
”Se, että esimerkiksi Kiinassa laistetaan työntekijöiden oikeuksista, ympäristöstandardeista ja tuoteturvallisuudesta ei voi olla peruste sille, että Euroopassa tehtäisiin samoin. Päinvastoin, Euroopan on pidettävä rima korkealla ja vaadittava muilta samaa.”
Mitä USA:n presidentinvaihdoksesta seuraa Euroopalle?
Turun Sanomat kysyi minulta, Li Anderssonilta ja Mika Aaltolalta onko Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi uhka Euroopalle – kyllä vai ei?
Eurooppalaisten ja suomalaisten on tietysti tultava toimeen Valkoisen talon kulloisenkin asukkaan kanssa, mutta siitä huolimatta oma vastaukseni oli kyllä. Toivomme, että Trumpin isot puheet ovat vain puhetta, mutta varaudumme pahimpaan. Vastaukseni:
”Kyllä. Trumpin valinnan myötä Yhdysvaltojen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ennakoidaan olevan arvaamattomampaa. Biden arvosti transatlanttisia suhteita ja oli Suomen ja Euroopan ystävä. Trump on tunnetusti viehättynyt autoritäärisiin johtajiin, eikä arvosta monenkeskistä yhteistyötä esimerkiksi ilmastoasioissa. Protektionismin lisääntyminen ja Trumpin suunnittelemat tullit ovat EU:n kilpailukyvylle myrkkyä. Emme voi luottaa Trumpin jatkavan Bidenin linjalla.”
Koko Turun Sanomien jutun löydät täältä!
Tilaa uutiskirje
Haluaisitko vastaanottaa uutiskirjeen sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje täältä!